Bagger-Sørensen Prisen 2023

Anders Børglum

Professor Anders Børglum fra Health - Aarhus University modtog den 13. september 2023 Bagger-Sørensen Prisen 2023 på 1 mio. kr.

Han hædres for en banebrydende, original, systematisk og internationalt højt anerkendt forskning indenfor autisme.

Anders Børglum er en passioneret og vedholdende forsker, der i over 25 år har forsket i den genetiske baggrund for autisme og relaterede tilstande. Han er en pioner i den danske autismeforskning og har bidraget til en bedre forståelse og behandling af denne komplekse tilstand.
Gennem årerne har han stået i spidsen for flere forskningsgennembrud i kortlægningen af arvelige årsager til autisme og den betydelige genetiske sammenhæng mellem autisme og andre udviklingsforstyrrelser og psykiatriske sygdomme. Hans bidrag, der går videre end blot videnskabelige resultater, har derudover været med til at nuancere og afstigmatisere diagnosen, samtidig med at han har arbejdet for at udbrede forståelsen i samfundet.

Anders, der er uddannet læge i 1991 og tog sin ph.d. i 1996 ved Aarhus Universitet, er i dag professor i medicinsk genetik ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

Han er forskningskoordinator indenfor personlig medicin og leder af Center for Genomics and Personalized Medicin, Aaarhus Genome-Data Center samt formand for fakultetets interdisciplinære forskningsnetværk Personalised Medicinemed næsten 200 forskere. Internationalt står Anders i spidsen for Autism Spectrum Disorder Workgroup of the Psychiatric Geneomics Consortium med mere end 800 forskere fra 26 lande.
Anders Børglum er i dag en internationalt anerkendt topforsker indenfor sit felt.

Vi ønsker stort tillykke med prisen.