Bagger-Sørensen Prisen 2022

Erik A. Richter

Professor Erik A. Richter fra Københavns Universitet - University of Copenhagen modtog Bagger-Sørensen Prisen 2022 på 1 million kroner den 30. august 2022. 

Erik Richter har i sit mangeårige forskerliv arbejdet på at påvise de mange gunstige effekter af motion. 

Erik hædres fordi, at han siden 1979 har ydet en banebrydende, original, systematisk og internationalt højt anerkendt forskning. En forskning, der har bidraget til en forståelse af, hvordan skeletmuskulaturens metabolisme er reguleret af fysisk aktivitet og specielt, hvordan fysisk aktivitet påvirker kroppens insulinfølsomhed. Han har beskrevet, hvad det er, der sker i kroppens muskler, som gør at motion beskytter - mod såvel forstadierne til type 2-diabetes - som selve sygdommen.    

Og han var faktisk den allerførste i verden, der netop beskrev, hvordan fysisk aktivitet er i stand til at øge kroppens insulinfølsomhed. Et banebrydende fund, som er af stor relevans i dag som grundlag for anbefalingen af fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af diabetes, især type 2 diabetes.

Vi ønsker Erik Richter stort tillykke med prisen og kan konstatere, at der (stadig) ikke er nogen god undskyldning: Motion ER godt – det er hermed videnskabeligt bevist!